Iedereen die ooit verhuisd is, weet wat ik bedoel. Als je in je nieuwe huis trekt, wil je dat het naar jou ruikt. Jullie geur en niet die van de vorige bewoners …

Dat geur voor mij heel belangrijk is, weet ik sinds ik het drie jaar geleden een paar maanden kwijt was. Met niets ruiken, proef je gelijk ook niets meer. Heel irritant. Toen de geur terug kwam was dit dubbel zo sterk. Ik ruik nu alles. Heel handig met kinderen en katten in huis. Geur is niet alleen heel belangrijk voor een gevoel van herkenning, maar ook voor veiligheid, herinneringen en emoties. Zo zorgen geuren ervoor dat je ergens aan terug denkt of dat je je ergens thuis voelt. Fijne geuren zorgen voor een fijn gevoel, bewust en zelfs onbewust.

Een geur laat je vertrouwd voelen in een omgeving en brengt herinneringen terug, bewust en onbewust.

Toen wij dan ook in ons nieuwe huis gingen wonen was het eerste doel: het vertrouwd laten ruiken. Niet dat het stonk, helemaal niet, het rook alleen niet naar ons. Dus besloot ik op zoek te gaan naar een difuser voor in huis. Eentje die de lucht niet alleen voorziet van een lekkere vertrouwde geur, maar ook zorgt voor een goede luchtvochtigheid. Iets wat het wonen nog aangenamer maakt.

Met het zoeken kwam ik er achter: je hebt heel veel verschillende difusers. Van spotgoedkoop tot mega duur en van uiterst simpel tot ultra design. Ik kan niet ontkennen er tijdens mijn zoektocht naar de perfecte difuser ontzettend hebberig van te worden. Wat een mooie exemplaren heb ik gezien. Uiteindelijk kreeg ik van een lieve vriendin de Sakura difuser. Een platte witte met diverse kleurtjes licht (maar ik kies standaard voor geen of witlicht). Een difuser die precies bij ons past (en ons interieur, niet onbelangrijk).

Geurtjes van herkenning

Maar zonder geurtjes heb je aan je diffuser nog niet veel. Geur is precies waar het ons om te doen is. Op zoek naar etherische oliën kwam ik er achter dat de keuze in geuren zowaar nog groter was als van de diffusers. Welke geur past bij ons? Kies ik voor lavendel, bergamot, sinaasappel, eucalyptus of een van de blends? Wat blijkt: elke geur doet niet alleen wat met je geest, het doet ook heel veel voor je lichaam. Zo is eucalyptus een fijne geur bij griep en verkoudheid. Zorgt lavendel voor een rust in je lijf en hoofd en werkt het tegen hoofdpijn. Is sinaasappel prima wanneer je een goede nachtrust wilt of last hebt van negatieve gevoelens en verzorgt bergamot de onrust in je lijf en is het goed tegen acné.

Naast dat elke geur specifiek iets met je doet, zijn ze in een blend helemaal een mega booster. Zo vind je namen als: harmonie, destress, lente briesje en invigorate die allemaal met hun geur voor rust, ontstressen, veiligheid, harmonie en nog heel veel meer zorgen. Als je er in gelooft natuurlijk, maar dat is met alles.

Ondertussen geurt ons huis op gezette tijden naar precies dat luchtje waar we behoefte aan hebben. Tijdens de Corona lockdown ben ik wel erg gehecht geraakt aan de geur van rust dat sinaasappel brengt. Zo bleven we ons positief voelen (en zelfs al is het een placebo effect, dan zeg ik nog steeds: Yeeha voor de diffuser). Het huis ruikt naar ons. We voelen ons er veilig en vertrouwd het is een plek waar we heel graag samenzijn. We groeien, we ontwikkelen, we spelen en we relaxen er.

Mochten we ooit gaan verhuizen, dan adviseer ik de nieuwe bewoners: “wil je je thuis voelen hier? Koop een diffuser en je bent ons in een mum van tijd vergeten. Promise.”

Wat je wellicht ook leuk vindt ...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: