Niet gecategoriseerd

Huize Chaos in Noorwegen

“We hebben een huis in Noorwegen”, als ik het aan mensen vertel, voelt het altijd super decadent. Ik vertel er dan ook altijd achteraan “Manlief heeft in Noorwegen gewoond en dit huis heeft hij na 3 jaar uit de verkoop gehaald, met het idee om er een familiehuis van te maken. Oké, de uitleg maakt het niet minder luxe. Iets waar we ons alle 5 van bewust zijn.

Maar het familiehuis staat er. Het is ondertussen – na lang rekenen – uit de verkoop gehaald en plannen liggen er om het op te knappen tot een fantastisch familiehuis waar we nog jaren en jaren heel veel fijn mogen wonen. Een huis voor de kinderen, de aanhang, familie en vrienden, maar vooral een huis waar we mogen genieten van de rust en de natuur.

Dat genieten doen we daar nu al twee jaar zo veel mogelijk vakanties. Alleen is het huis aan een grondige renovatie toe. Gebouwd eind jaren dertig heeft het heel wat geschiedenis opgebouwd en dat zie je terug. Niet alleen ademt het huis ‘jaren veertig’ alle leidingen en bedradingen zijn ook van rond die tijd (met hier en daar een kleine update van vorige bewoners).
Manlief is na de koop wel begonnen met een grondige verbouwing en heeft niet alleen een badkamer met sauna en twee slaapkamers gerealiseerd, zijn terugkomst naar Nederland gooide roet in de verdere verbouwingsplannen.

Die plannen zijn we dus van plan weer op te pakken. Want hoewel het huis van alle gemakken voorzien is, weten we wel dat het naar Nederlandse begrippen wat ‘karig’ is. Noren geven niet om een perfect gestyled huis met alle luxe … Noren willen woongemak, gebruikersgemak en vooral een huis dat bestand is tegen alle weersveranderingen (ik bedoel: heel veel sneeuw, ijs of regen). Dat betekent een lange gang met zeil om je sneeuwschoenen en winterpakken uit te trekken. Oh en de luxe van een sauna is voor een Noor gewoon praktisch: een gezondheidsdingetje.

Maar de verbouwing dus: het gaat een enorme klus worden waar we stap voor stap aan gaan beginnen met als eerste: de buitenkant. Het idee is: nieuwe afwerking, nieuwe ramen, een veranda, openslaande deuren en ramen die open kunnen.
Dat is geen luxe hoor! Als we het niet doen, dan zal het huis sneller dan wij willen de geschiedenisboeken in gaan als ‘was ooit’ … en dat willen we dus voorkomen omdat we nog heel lang willen genieten.

Nieuwsgierig naar onze vorderingen? Volg dan Noorse Chaos op Huize Chaos

~X~
Marieska

Wat je wellicht ook leuk vindt ...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: