Niet gecategoriseerd

John maait ons gras

John robot grasmaaier gardena

Hebben we in Nederland Anita die beneden onze vloer schoon houdt. In Noorwegen hebben we John. John is onze robot grasmaaier van Gardena, die in zijn eentje verantwoordelijk is voor het 1100 m2 gras in onze tuin daar. Zo blijft de tuin ook netjes als we er niet zijn.

John deed zijn intrede in ons huis nadat we er achter kwamen dat grasmaaien en gras verzamelen in zo’n grote tuin dagen in beslag nam. Zeker omdat de tuin geen vlakke ondergrond heeft, maar heuvelachtig is. Een robot grasmaaier was dan ook een uitkomst. Wel moest het een intelligente grasmaaier zijn die ook zelfstandig zijn oplaadstation kan vinden om te voorkomen dat hij verloren en alleen midden op het gras tot stilstand komt. Om daar dan weken in zijn eentje te blijven staan.

Manlief – verantwoordelijk voor alles met een batterij of accu – ging zich verdiepen in het fenomeen robot grasmaaier en kwam tot de conclusie dat er heel veel keuze was. Tijd om een wensenlijstje te maken waar onze robot aan zou moeten voldoen. Natuurlijk moest hij goed kunnen maaien. Binnen een gestelde ruimte blijven. Via een app bestuurbaar. Zelf oplaadbaar. Tegen heuvelachtig landschap kunnen. En, heel belangrijk die 1100 m2 grasveld kunnen behappen in 1 maaibeurt.

Na een onderzoek bij de diverse aanbieders, kwam op een avond de conclusie. “We moeten kiezen voor de Gardena Smart Sileno Life 1250″, opperde manlief. Deze kan volgens mij onze steenachtige, heuvelachtige enorme tuin aan”. Na die zin was de weg vrij voor John om ons gezin te verrijken. ‘John?’. Ja, onze robot grasmaaier kreeg – zoals meer bewegende spullen in huis – een naam.

Tijdens een vakantie in Schotland zaten we ooit een week in de omgeving van Oban in een stacaravan. Elke dag zagen we de eigenaar van het park enthousiast op zijn grasmaaier stappen om al het gras te maaien. Elke dag opnieuw. De man heette John … de link tussen onze robot grasmaaier en deze John was snel gelegd. En dus maait sindsdien ook in Noorwegen John elke dag opnieuw het gras.

Het opzetten van het parcours voor John was nog best een klus. Met perimeterdraad zetten we de grenzen uit waarbinnen gemaaid dient te worden. Omdat het heuvelachtig en rotsachtig is, moesten we een aantal keren onze grenzen veranderen of verbeteren. Zo reed John tot drie keer toe door de grens heen omdat de lijn niet strak genoeg in de grond zat. Iets waar je in Nederland niet tegen aan zou lopen, maar nu wel extra aandacht en oplettendheid vroeg.
Daarnaast moest een goed oplaad plek voor John gevonden worden, waar hij zelf makkelijk naar toe kan rijden, maar ook een plek die beschermd is voor het Noorse klimaat en de herten en dassen in de tuin.

Onder de veranda vonden we een mooie plek. Beschut tegen regen en sneeuw. Niet zichtbaar voor de dieren en makkelijk bereikbaar voor John zelf. De kinderen waren enthousiast. Een huis voor John hoe leuk! Samen hebben ze een bordje gemaakt dat we boven zijn station hebben geschroefd “JOHN” staat er in grote letters. Zodat iedereen weet, dat wij een John hebben en dat John zelf zich snel thuis zal voelen.

Nieuwsgierig naar de specificaties van de Gardena Smart Sileno Life 1250? Lees van verder:

Artikelnummer829472
Garantie2 jaar
Gewicht15 kg
Diepte60 cm
Hoogte34 cm
Breedte50 cm
Materiaal maaidekPlastic
Gazonoppervlakte1250 m2
Maaibreedte21 cm
Maaihoogte20 – 50 mm
Mulching functieJa
Maximaal geluidsniveau60 db
Maximale hellingshoek35%
SchoonmaakrouteWillekeurig
GebiedsafbakeningJa
Lengte perimeterdraad meegeleverd200 m
Type gebiedsafbakeningPerimeterdraad
AfgrondsensorenNee
Afstand bestuurbaarJa
Bediening via appJa
Accu/batterij technologieLithium/Ion
Accu/batterijspanning18 V
Accu/batterijcapaciteit2,1 Ah
Oplaadtijd accu60 sec
AandrijvingAccu
Maximale accu/batterijduur65 min
Aantal meegeleverde batterijen/accu’s1
Soort batterij/accuSpecifieke accu

Wat je wellicht ook leuk vindt ...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: