Site pictogram Huize-Chaos

Marius: typisch Noors Design

Marius Design Detail Thumb

Als ik aan Noorwegen denk, dan denk ik niet alleen aan sneeuw, bergen en elanden. Nee, dan denk ik ook aan het rood, wit blauwe breipatroon dat naast gezellig, er ook heel erg folkloristisch uit ziet.

Oké, het is een heel herkenbaar patroon en het ademt folklore, maar toch vind ik het stiekem heel erg leuk. Het design is warm, gezellig en knus. Voor mij althans, wellicht vind jij het wel oubollig. Maar stiekem vind ik oubollig ook warm, gezellig en knus. Daarom koos ik voor de kamer van dochterlief voor een typisch Noors Marius design dekbedovertrek van een zacht flanel. De avonden kunnen hier erg koud zijn, dus dan is zacht en warm een heerlijke uitkomst.

Noren zijn trots op Marius

Maar goed, het gezellige rood-wit-blauwe patroon dat je in Noorwegen overal ziet. Dat blijkt niet zomaar een patroon te zijn. Het is daadwerkelijk een patroon waar de Noren trots op zijn. ‘Marius’ heet het. Vernoemd naar de airforce piloot, acteur en skiër Marius Eriksen jr.. Eriksen stond model voor de truien van designer Unn Søiland die voor het Olympisch team van 1952 de truien ontwierp. Marius’ broer Stein zat in het Olympisch Team maar mocht om financiële redenen niet model staan voor de truien. Marius, bekend in Noorwegen als oorlogsheld en acteur in de film ‘Troll i ord’, greep de kans en maakte de sweaters niet alleen wereldberoemd, maar gaf het ook een naam Marius Sweater’. Dit kwam vooral omdat de film waarin Eriksen speelde een groot succes werd en in de film droegen de acteurs de truien van Søiland.

Nu jaren later wordt het design gezien als een Noors icoon. Het belichaamt alles wat Noors is: de liefde voor het buitenleven en de natuur. Designer Unn Søiland schreef geschiedenis door nieuwe patronen en kleuren te gebruiken in de wollen producten. Normaal gezien waren Noorse truien bruin, crème en zwart. Nu werden kleuren als rood en blauw toegevoegd. Deze gekleurde truien werden extra populair door de film Troll i ord.

Het patroon van Unn Søiland is in eerste instantie afgeleid van Setesdal brei tradities en Fana patronen dat al honderden jaren oud is. In 1928 verscheen het boekNorwegian Knitting Designs’ van Annichen Sibbern. Ze verzamelde alle patronen in haar boek dat rond 1930 een standaard werd voor alle Noorse vrouwen die breiden. De patronen werden in de Tweede Wereld Oorlog vooral geliefd omdat het Noors patriotisme uitstraalde. Unn Søiland breidde in de Oorlog ook veel Setesdal patronen. Hier maakte ze een variant op in rood, wit en blauw: het Marius patroon.

Handgebreid op de catwalk

Alle truien van Unn Søiland zijn handgebreid. Ze organiseerde een ‘thuis industrie’ waar meer dan 1.000 Noorse vrouwen deel van uitmaakten om de truien te breien. Een speciale handleiding werd gemaakt om afmetingen en systematische technieken werden beschreven evenals welke tools je nodig had voor het beste resultaat. Toen ze gevraagd werd om voor Christian Dior, Hubert de Givenchy en Castelbajac te ontwerpen, was ze de enige Noorse designer ooit die haar handgebreide ontwerpen op een catwalk in Parijs terugzag.

Tegenwoordig mag je alleen het Marius patroon gebruiken als je hiervoor toestemming en dus een licentie hebt ontvangen van Marius Mønsteret. Dit wordt op kwaliteit, producttype, netwerk en doelgroep bepaald.

Check de officiële Marius website voor meer inspiratie

Mobiele versie afsluiten