Niet gecategoriseerd

DIY | Droogbloemen canvas

Elke vakantie als we in Noorwegen zijn, dan plukken we bij aankomst bloemen uit de tuin. Dat is best een klus, want het is naast een enorme tuin ook elke keer weer een werk om de tuin ‘leefbaar’ en netjes te maken. Nu na 2 jaar regelmatig bijhouden gaat het ons stukken beter af en hoeft onze lieve overbuurvrouw niet meer met haar tractor ook ons grasveld te maaien. Toch blijft het een uitdaging om het gras groen, het onkruid laag, de fruitbomen gezond en de planten mooi te houden.

Maar goed, terug naar het plukken van de bloemen. Bij aankomst plukken we dus van elk exemplaar een aantal om ze vervolgens tot de volgende vakantie te laten drogen. Elke vakantie is het een feest om alle boeken met bakpapier te openen om het resultaat te bekijken. Ik moet zeggen, dat het me elke keer weer verrast om te zien hoe mooi en ingenieus een bloem of blad in elkaar zit. Nu blijven de kleuren niet altijd even mooi en krachtig, maar het effect van gedroogde bladeren is geweldig.

Afgelopen herfst bijvoorbeeld hebben we een paar simpele groene bladeren gedroogd, die bij het openen van het boek 9 maanden later een mysterieuze groen-blauwe kleur hebben gekregen. Alsof ze met metaallak zijn bewerkt. Ook het groene mos is gedroogd in een prachtige zilveren tinten.

Van start met de zomer

Ons eerste project zijn we in de zomer van 2019 gestart met de bloemen uit de zomertuin. Je ziet heel veel verschillende lichte bloemen met kleine tere bladeren en verfijnde takken structuur. Alles ademt licht en zon. Nadat we de bloemen hebben gedroogd zijn ze zelfs veel teerder om te zien. De kleuren zijn wel aanwezig, maar zachter door het verlies aan water. De blaadjes lijken wel transparant.

Voorzichtig hebben we de collectie op een canvasdoek gelegd om zo een totaaloverzicht van onze ‘Utendørs Sommerhage’ (Buiten Zomertuin) te krijgen. De bloemen en blaadjes zijn vervolgens met een lijmpistool op het canvas gelijmd. Heel voorzichtig op de dikste punten zijn ze vastgezet. De stukjes Wasabi-tape zitten er voor de sier en als speels detail. Met vernis hebben we vervolgens het hele canvas bestreken. Dit geeft niet alleen glans aan de bloemen en blaadjes, maar zorgt er ook voor dat de kleur van de planten behouden blijft en ze beschermd zijn tegen de temperatuursveranderingen in huis.

Toen de herfst kwam

Het tweede project hebben we in de herfstvakantie gedroogd. Terwijl we de zomer aan het terughalen waren op het doek, lagen de herfstbloemen en bladeren te drogen tussen de tijdschriften en boeken. Bedoelt om in de lente ook een canvas te krijgen en hun plek te verruilen voor de lentebloemen. Helaas, gooide Corona roet in het eten en zaten we met de meivakantie thuis. Het herfstproject schoof door naar augustus.

Ook dit seizoen brengt prachtige kleuren. In plaats van de lichte en tere bloemblaadjes en tinten, hebben we nu vooral diepe rood-bruine, geel-oranje en donkergroene kleuren. Omdat we veel van dezelfde bloemen en planten hebben gedroogd kan je goed zien wat het seizoen met de kleuren heeft gedaan. Hoe ze als het ware een gedaanteverwisseling hebben ondergaan. Sommige planten zijn helemaal niet meer aanwezig, die konden de kou van de Noorse herfst niet waarderen. Andere planten zijn van heldergroen naar diep geel/oranje gekleurd. Het zachtroze klokje is zelfs dieprood geworden.

Ook deze droogbloemen hebben we op eenzelfde canvas gerangschikt. Zo veel mogelijk op dezelfde plek om het verschil van seizoenen goed duidelijk te maken. De bij van de zomer werd in de herfst een kevertje … en het Noorse graan? Dat heeft zonder wezenlijk verschil de seizoenen doorstaan.

Benodigdheden voor droogbloemen DIY

  • Bloemen & planten uit de tuin
  • Bakpapier
  • Dikke boeken en/of tijdschriften met iets zwaars erop
  • Geduld (minimaal 2 maanden laten drogen)
  • Canvas
  • Vernis
  • Kwast
  • Lijmpistool + Lijmstaafjes
  • Zwarte fineliner

Wat je wellicht ook leuk vindt ...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: