Niet gecategoriseerd

Verliefd op de Glass Sphere

Een bezoekje aan glasblaasfabriek Hadeland Glassverk staat al twee jaar op mijn wensenlijstje vanwege hun geweldige Glass Sphere lampen. Hadeland ligt op 3 uur rijden van ons Noorse huis (en 1 uur rijden van Oslo). In deze glasblaasfabriek blazen ze nog op de ouderwetse manier glas. Al sinds 1762 houden ze deze traditie in ere. Het hele dorp is rondom de fabriek opgebouwd. Een unieke ervaring.

Dorp rondom een glasblazerij

Zo is Hadeland Glassverk uitgegroeid tot een dorp met 11 winkels, 5 eetgelegenheden, 2 galeries, een museum en de glasblaasfabriek. Een dorp waar je een hele dag kan vertoeven ook met kinderen. De reistijd van drie uur heb ik er dan ook graag voor over. Vooral het glasblazen in het echt te mogen zien, wetende dat het ambacht van het glasblazen al eeuwenlang van vader op zoon word door gegeven. Nog steeds blazen ze het glas volgens de traditie van 250 jaar geleden. Een enorme handenarbeid, want aan een Glass Sphere lamp werken 13 mensen. Van het blazen tot het slijpen van het kristal alles wordt met de hand gedaan. (de teleurstelling was dan ook groot dat juist de glasblazerij vandaag dicht bleek te zijn, maar er was gelukkig genoeg te doen en te zien).

Verliefd op de Glass Sphere

De Glass Sphere verlichting zag ik voor het eerst op Instagram. Via de instagrampagina van Casachicks. Ik was gelijk verliefd op de Glass Sphere bollen boven haar eettafel. Deze zouden perfect ook boven onze eettafel passen. Elke bol is met de handgeblazen en -geslepen. De Glass Sphere verlichting is ontworpen door Maud Gj. Bugge.

In de enorme showroom in de glasblaasfabriek zien we de vele verschillende lampen. Naast de Glass Sphere lampen zijn er ook druppels, vierkante lampen, schotelvormen, ovalen en zelfs lampen in de vorm van dennenappels. De lichtshow in de showroom is adembenemend. Ze zijn in het echt nog veel mooier, helderder en meer perfect dan op een foto.

Je kan kiezen uit drie maten en 9 verschillende patronen en 10 verschillende kleuren. Elke bol wordt met de hand geblazen en met de hand geslepen. Helaas blijkt de levertijd voor elke bol 8 weken, dus met een catalogus onder onze arm besluiten we thuis een keuze te maken die perfect bij ons en ons interieur past. Zo moet je niet alleen het formaat, de verschillende dessins en kleuren kiezen, maar ook bepalen welke ophang-bevestiging je kiest (staal, messing of zwart) en aan welke plafondplaat je de bollen wilt hangen (rond, rechthoek, zwart, wit of hout, 3, 5, 6 of 7 gaatjes). Heel veel keuzes dus. De Glass Spheres kan je heel gemakkelijk alleen ophangen, maar ook als groep. De keuze is aan jezelf.

Zoveel te doen …

Naast de glasblazerij, kun je op het terrein ook kaarsen verven in de kaarsenshop. Leuk om te doen en bijzonder om je eigen kleuren te kiezen. Daarnaast bezochten we de interactieve expositie over Leonardo DaVinci dat voor jong en oud een bijzondere ervaring is. De ontwerpen van Leonardo komen tot leven op diverse mega grote videoschermen en in schaalmodellen die je mag uitproberen. Hoe bijzonder om te zien dat Leonardo zijn ‘waterschoenen voor soldaten’ uiteindelijk model stonden voor de ski’s van nu.

Aan het eind van de dag namen we echte traditionele Norge glazen mee naar huis. Twijfelden we nog even over een Glass Sphere uit de Outlet Store, met een foutje erin (maar deden we het niet). Stond onze Benjamin te twijfelen bij de kast vol TY-knuffels (maar deed hij het niet) en was onze middelste zoon in zijn nopjes van de stukjes glas die hij gevonden had in de fabriek. Nu nog even genieten van een softijsje uit het Wafelhuis en dan met een voldaan gevoel de drie uur terug naar huis.

Nieuwsgierig naar onze uiteindelijke keuze voor de lampen? Hou dan de site in de gaten.

Wat je wellicht ook leuk vindt ...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: