Niet gecategoriseerd

Patera Magnus – een bijzondere fruitschaal

Heel hoog stond hij op mijn verlanglijstje: de Patera Magnus uit de Poma Olera serie van House of Thol. De Patera Magnus is een terracotta schaal bestaande uit verschillende compartimenten. Hierin kan je fruit zowel donker, koel als met daglicht bewaren. Zo kan elke fruitsoort op zijn eigen manier ‘rijpen’ en vers blijven. En laat het ook nog een plaatje in de keuken zijn.

Bij ons in huis wordt gelukkig heel veel fruit gegeten. Daar ben ik heel trots op. Alleen nadeel van deze fruit-eters is dat iedereen zijn eigen favoriet heeft. Hierdoor hebben we altijd een heel gevarieerde fruitschaal. Tot voor kort lag alles samen op een schaal. Maar nadeel hiervan was, dat het fruit veel sneller leek te rijpen. Met als gevolg dat het verrotte fruit naar de kliko vertrok. Super zonde, maar we leken er niet tegen aan te kunnen eten.

Fruitschaal met compartimenten

Totdat ik dus de Paterna Magnus uit de Poma Olera serie tegenkwam tijdens de Object Beurs in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. House of Thol ontwikkelde deze fruitschaal met compartimenten en vervaardigt ze met de hand op bestelling. Elke fruitschaal is dus een uniek exemplaar.

De terracotta schaal bestaat uit diverse compartimenten. Sommige kan je afsluiten en andere zijn open. De binnenste schaal vul je met koud water. Hierdoor ontstaat er koeling door verdamping*. De buitenschaal is licht poreus waardoor water aan de wand verdampt.

Note: verdamping zorgt voor verkoeling omdat het proces warmte-energie vereist. De energie wordt door de moleculen afgevoerd wanneer ze van vloeistof in gas worden omgezet, en dit veroorzaakt afkoeling op het oorspronkelijke oppervlak

Mijn Paterna Magnus bestaat uit 3 compartimenten met dekschaal en 2 compartimenten zonder dekschaal. De 3 dekschalen gebruik je voor het fruit dat moet rijpen in het zonlicht en zonder koeling. De 3 donkere compartimenten zijn voor de fruitsoorten die het beste rijpen in het donker en met koeling en de 2 open compartimenten zijn dan voor het fruit dat en licht en koeling kan gebruiken.

Appels koel en apart, citroenen in het donker

Daarom liggen mijn tomaten, paprika en komkommers op de dekschaal, maar niet naast elkaar want dan worden de tomaten bitter. Deze producten kan je het beste buiten de koelkast bewaren. Ditzelfde geldt voor bananen en avocado’s. De citrusvruchten blijven het beste bewaard in het donker. Bananen, appels, peren en perziken zorgen er voor dat andere fruitsoorten versneld rijpen door ethyleen (gas) te produceren. Daarom liggen deze fruitsoorten in hun eigen bakje met deksel.

Het blijkt nog best een puzzelwerkje welke fruitsoort waar behoort te liggen, maar het werkt. De enorme fruitschaal (want de Paterna Magnus doet zijn naam eer aan, hij is groot en zwaar) heeft een aantrekkingskracht op iedereen die de keuken in komt. Of het de omvang, het kleurpalet of het ‘voor het grijpen’ is, dat weet ik niet, maar de fruitschaal is in een mum van tijd leeg en er verdwijnt niets meer richting de kliko.

handig en mooi

Natuurlijk weet ik dat het verantwoorde van de Paterna Magnus de doorslag moet geven om hem te kopen, maar ik vind hem ook gewoon zo mooi. De ruwe terracotta gecombineerd met de geglazuurde onderkant. De driehoekige vorm van de schaaltjes. De bamboe handvatten van de dekschalen. Ik word er gewoon zo blij van.

Wat je wellicht ook leuk vindt ...

1 Comment

 1. Hi Marieska,

  Wat een leuk stuk heb je geschreven, dank je wel!
  Heel fijn om te horen dat je zo blij bent met het gebruiken van ons ontwerp, en dat het zo goed werkt bij jullie 😀
  Hopelijk vind je het goed dat ik je blog deel?

  Warme groet,

  Jana – House of Thol

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: