Ooit zag ik op Pinterest een trap in verschillende tinten roze. Niet het roze was wat me trok, maar het verloop van roze naar wit vind ik gewoon heel mooi. Dus een ton-sur-ton trap moest het worden. Na lang twijfelen heb ik gekozen voor 4 verschillende paarse tinten en 1 wit.

Belangrijkste voorbereiding is het uitzoeken van de juiste kleur verlopen. De verfkleurenkaartjes bij de bouwmarkten geven de juiste verhouding in tinten die goed in elkaar overlopen. Handig is wel om niet gelijk vier opeenvolgende kleuren te kiezen uit hetzelfde kaartje. Dan is het verloop niet zo opvallend. Voor de trap heb ik gekozen om steeds een paar kleurnummers over te slaan en zo bij de juiste kleur wit uit te komen.

Voor en na

Sla telkens een kleurnummer over op je verfkleurenkaart zo kom je tot een juist contrast op de trap

Stap 1 – kiezen van de kleur

Na het kiezen en laten mengen van de kleuren, is het beginnen met de trap voor te bereiden voor de schilderklus. Het is belangrijk dat je de trap goed schuurt, zodat de verf goed hecht. De trap krijgt best veel te verduren en een beschadiging is snel gemaakt.

Neem na het schuren de trap af met ammoniak zodat hij vetvrij is voor een optimaal resultaat.

Als je er voor kiest om alleen de traptreden te schilderen, zorg er dan voor dat je de trap ombouw goed afplakt. Daarnaast gebruikte ik naast een roller en kwast ook een penseel voor de moeilijk bereikbare hoekjes. Zo krijg je een mooi en strak resultaat.

Stap 2 – beginnen met schilderen

Nadat je de trap geschuurd hebt en afgenomen met een doek met ammoniak is het tijd om de trap voor de eerste keer in de verf te zetten. Omdat je werkt met verschillende kleuren, wissel je continu van kwasten en verf. Houd hier van te voren rekening mee door alle blikken verf op de juiste volgorde neer te zetten. Ik heb hiervoor 4 witte papieren vellen gekozen en de nummers van de tredes bij elke pot verf geschreven. Dit om te voorkomen dat je begint met een verkeerde kleur.

Omdat je een trap per trede om en om schildert, kom je snel in verwarring. Helemaal als je kleurenschema dicht bij elkaar ligt en de verf nog nat is.

De traptredes schilder je om en om, zodat je – mocht de verf nog niet droog zijn – toch de trap kan blijven gebruiken.

Let op: geef dit wel goed door aan je huisgenoten. In de haast wil men nog wel eens een trap ‘opvliegen’.

Stap 3 – afwachten en herhalen

Als je de eerste schilderronde hebt afgemaakt is het rustig afwachten tot de verf droog is. De volgende stap is de traptreden licht opschuren. Nu zijn de andere traptreden aan de beurt. Deze stappen herhaal je 4 keer (of zo lang nodig is om een mooi en egaal resultaat te krijgen).

Ga er niet van uit de je in een paar dagen een volledig geschilderde trap in 5 kleuren hebt getoverd. Het is een tijdrovende klus, maar geloof me, achteraf ben je jezelf dankbaar dat je de tijd hebt genomen. Zeker als de trap bestand blijkt tegen schoenen die de trap op en af rennen.

Stap 4 – in de trappenlak

Nu de trap helemaal in de juiste kleuren is geschilderd, is het tijd om de verf goed bestand te laten zijn tegen op en neerdalende bewegingen. Voor de afwerking heb ik gekozen voor Glitsa trappenlak, anti-slib. Ideaal van deze lak is dat hij niet alleen een ruw oppervlak creëert waardoor je niet uitglijdt, maar ook kras- en slijtvast is. Herhaal deze handeling ook naar eigen gevoel. Ik heb de trap 2 keer in de trappenlak gezet (let op: ook hier sla je steeds een trede over).

Stap 5 – genieten

Genieten van het resulaat!

Wat je wellicht ook leuk vindt ...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: